Propozycje dla grupy I. 9.04.2020

      Możliwość komentowania Propozycje dla grupy I. 9.04.2020 została wyłączona

Proponuję Wam dziś zabawę w pieczenie ciasta:

Usiądźcie sobie wygodnie i zabieramy się do pracy. Trzymamy w rękach miskę i mieszamy poszczególne składniki ciasta. Ucieramy mąkę z masłem, otrzepujemy ręce z mąki, wycieramy o fartuszek. Wybijamy cztery jajka – sięgamy prawą ręką za lewe ramię, hop – uderzenie o ramię, stuk – rozbicie, chlup – wrzucenie jajka do miski, siup – wyrzucenie skorupek przez prawe ramię, zmiana ręki; wyrabianie rękami, wałkowanie, dodawanie rodzynek. A na koniec wkładamy ciasto do foremki i pieczemy. Smacznego 🙂

Możecie też poruszać się razem z tymi dziećmi, rodzice pomogą.

https://hu-hu.facebook.com/spszczytniki/videos/zabawa-ruchowa-pieczemy-ciasto-w-ramach-projektu-tydzie%C5%84-dobrego-chleba-i-zdrowe/552650964898251/

Porozmawiajcie sobie z rodzicami, jakie zazwyczaj pieką ciasta na święta i przypomnijcie sobie w jaki sposób im pomagacie przy tej pracy. A może w tym roku zrobicie coś innego. Poniżej zamieszczam przepis, który spodobał się nam, ale możecie zrobić babeczki wg swojego sprawdzonego przepisu. Słodkiej zabawy mali kucharze.

BABECZKI WIELKANOCNE

BABECZKI WIELKANOCNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

DODATKOWO:

  • przeróżne posypki do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.

https://ilovebake.pl/2017/04/07/babeczki-wielkanocne/

Po pieczeniu zapraszamy na zabawę na świeżym powietrzu. Korzystajcie kochani z możliwości przebywania na dworze. Wyciągnijcie piłkę lub swoje ulubione zabawki. Jest taka piękna pogoda a świeże powietrze bardzo dobrze Wam zrobi 🙂

Po powrocie zapraszam do pracy, jeśli macie ochotę. Napracowaliście się przy pieczeniu babeczek. Może skusicie się jeszcze na pokolorowanie tej oto:

A. Bugajska i K. Ratajczyk