Zając z czekolady – grupa III i IV (01.04.2021 r.)

      Możliwość komentowania Zając z czekolady – grupa III i IV (01.04.2021 r.) została wyłączona

Witajcie w czwartek 1 kwietnia! Zapraszamy do wspólnej (dziś „słodkiej”) zabawy! 🙂

1.Obejrzyjcie film. Na jego podstawie odgadnijcie o czym będą dzisiejsze zajęcia.

(źródło: www.youtube.pl)

2. Posłuchajcie wiesza  Danuty Wawiłow pt.: „Zapach czekolady” i spróbujcie odpowiedzieć na pytania.

„Zapach czekolady” – Wawiłow Danuta
Przyszedł do nas wujek Władek,
przyniósł wielką czekoladę,
z orzechami, z rodzynkami,
w pięknym pudle z obrazkami.
Jeśli będę grzecznie siedzieć,
dadzą mi ją po obiedzie…
Choć zamknięta jest szuflada,
wszędzie pachnie czekolada.
Układanki chcę układać –
wszędzie pachnie czekolada.
Gdy na nowy rower wsiadam –
wszędzie pachnie czekolada.
Kiedy z lalką sobie gadam –
wszędzie pachnie czekolada.
Czy ktoś może mi powiedzieć,
kiedy będzie po obiedzie?
Bo nie mogę żyć w spokoju,
gdy ten zapach jest w pokoju!

Pytania do wiersza:
– Co przyniósł wujek Władek?
– Z czym była czekolada?
– Kiedy dziecko miało dostać czekoladę?
– Dlaczego dziecko nie mogło się skupić na wykonywanych czynnościach?

3. Jak dowiedzieliście się na poniedziałkowych zajęciach, do koszyczka wielkanocnego oprócz tradycyjnych potraw można włożyć również czekoladowe jajka, zajączki oraz słodycze.

(źródło: www.polki.pl)

Dlatego dziś dowiecie się jak powstaje czekolada. Obecnie na rynku spożywczym jest bardzo duży wybór produktów czekoladowych. Do tradycyjnych tabliczek czekolady dodawane są orzechy, rodzynki, kawa, karmel, cappuccino, likier itp. Ponadto czekolada może być nadziewana owocami i ich aromatami lub innymi dodatkami smakowymi i aromatycznymi. Sporą popularnością cieszy się czekolada napowietrzana (bąbelkowa).

(źródło: www.pixabay.com)

Czekolada to wyrób cukierniczy powstały z mieszania tłuszczy, miazgi kakaowej, mleka i cukru. Kolor czekolady zależy od ilości kakao użytego do jej wyprodukowania.

(źródło: www.dompelenpomyslow.pl)

Poniżej znajdują się ilustracje przedstawiające drzewo kakaowe i jego nasiona. Największe uprawy drzewa kakaowego są obecnie w Afryce. Kakao robi się z nasion znajdujących się w owocu tego drzewa – strąku kakaowca. Nasiona po wyjęciu z owocu są białe, dopiero później robią się brązowe, m.in. na skutek palenia. Biała czekolada jest nietypowa ponieważ nie zawiera kakao.

(źródło: www.sekretyczekolady.pl)

(źródło: www.stanzdrowia.pl)

Czekolada ma wiele walorów m.in.: poprawia nam nastrój. Jednak efektem ubocznym nadmiernego jej spożycia może być też nadwaga. Dlatego czekolada jedzona w nadmiarze może zaszkodzić. A czy Wy drogie dzieci lubicie czekoladę?

4. A teraz sami zobaczcie jak wygląda proces produkcji czekolady 🙂 Następnie zastanówcie się do wyprodukowania jakich produktów i wykonania jakich potraw używa się czekolady (figurki czekoladowe, polewy do ciast, cukierki, batony, napoje, ciasta, kremy).

(źródło: www.youtube.pl)

5. Wykonamy teraz zająca pachnącego czekoladą 🙂 Do kubka wsypujemy kakao i wlewamy wodę. Im mniej wody dodamy, tym kolor zająca (po pomalowaniu) będzie bardziej nasycony.

(źródło: www.mamotoja.pl)

6. Na zakończenie posłuchajcie „czekoladowej” piosenki i zatańczcie naśladując ruchy dzieci.

(źródło: www.youtube.pl)

Nie zapomnijcie o degustacji czekolady 🙂

Joanna Szcześniak, Beata Kukieła, Justyna Jaśkiewicz